România, trezește-te! la #360

Video filmat cu camera de sferică, 360 grade.

Video filmat cu camera de sferică, 360 grade.

Acesta este primul video afișat direct pe site-ul Privesc.Eu.

Cameră sferică noi am cumpărat-o cu un an în urmă, însă nu aveam un player bun pentru a afișa video 360 grade. Spre bucuria noastră, JWPlayer câteva zile în urmă a început să suporte și video sferic.

Camera Ricoh Theta S e foarte comodă, are baterii și posibilitate de a efectua livestream prin HDMI. Practic este exact ce ne trebuie nouă, ca și echipă mobilă. Însă sunt câteva probleme care totuși nu ne permit cu ușurință să transmitem live sferic.

  1. Este volumul imens de date care necesită să fie transmis de la un live cu camera sferică.
  2. Camera Ricoh Theta S nu face video stich realtime. Ce este stich? Explicația e mai jos.
  3. Calitatea e destul de modestă, e necesar să avem cel puțin 4K sferic pentru a ne simți ca și HD la planar.

Camerele sferice de obicei au 2 sau mai multe camere video simple care apoi le asamblează într-un singur flux video. Pentru a economisi resurse, camera Ricoh Theta S salvează cadrele de la cei 2 ochi într-un singur cadru în felul următor:

Filmare dual-fisheye

Filmare dual-fisheye

Însă pentru a afișa omului este necesar de a transforma dual-fisheye în o reprezentare equirectangulară, adică întoarcem lumea pe dos și ne poziționăm în centru (video stich). Anume această transformare îi ia procesorului foarte mult timp. La notebook-ul meu un video de 10 min se convertește în 20 min. Deci nu e o soluție convenabilă pentru playere să facă această transformare. Se poate face ori pe server în timp real, ori cu un chip specializat în astfel de transformări. Ricoh Theta S face această transformare automat doar pentru fotografii.

Reprezentare equirectangulară

Reprezentare equirectangulară

Încă nu am găsit o soluție viabilă pentru livestream. Până atunci vom pune mici filmulețe de la evenimente. În special de la proteste unde este lume multă și toate direcțiile sunt interesante.

Notă: Video-ul de mai jos poate să nu se afișeze sferic pentru browsere vechi sau la telefoane mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *